FOX Roma

Factory tecnologica in una cornice storica (en)Technological factory in a historical setting

Progetto (en)Project

DEGW

Cliente (en)Client

FOX Networks Group

Servizi (en)Services

Space planning, interior design, direzione artistica (en)Space planning, interior design, artistic direction

Location

Piazza San Silvestro, Roma (en)Piazza San Silvestro, Rome

Area

3.500 mq

Fine lavori (en)End of Works

ottobre 2018 (en)October 2018

Mood industriale in un edificio di fine Ottocento: questa la nuova sede di Fox a Roma, che dagli uffici di via Salaria si è spostata in pieno centro, in piazza San Silvestro.

Dell’edificio Fox occupa il terzo piano: 3.500 metri quadri per 200 persone interamente progettati da DEGW. È l’“urbe”, la città per antonomasia, a guidare il concept di progetto. Da essa derivano la strategia spaziale e i quattro temi fondamentali degli spazi di lavoro: Core, Open space, Supporti e Spazi Ancillari. I quali trovano i loro rispettivi riferimenti nei concetti di Monument, Neighborhood, Gallery e Lighthouse.

Gallery

Comprende funzioni d’accoglienza, showcase e break. Collocata in posizione baricentrica rispetto alla pianta dell’edificio, fa perno sulla reception: ambiente la cui vena tecno industriale si esprime nella materia delle superfici (LED wall, pavimento in gres effetto cemento, soffitto a vista) ma ammorbidita dalle forme organiche di un grande bancone e della parete retrostante in mdf. Ai due lati della reception si sviluppano la waiting area dotata di meeting room e un’ampia caffetteria, entrambe con pavimento vinilico e soffitto a vista. Parte della Gallery è anche la board room, ambiente satellite in posizione angolare, una suggestiva sala ovale con tavolo su disegno che dialoga con il pavimento in legno naturale e un soffitto di pannelli acustici in tessuto che integrano l’illuminazione, la climatizzazione e la tecnologia audio-video.

Lighthouse

Un insieme di spazi ancillari tendenzialmente informali che costellano tutto lo spazio di lavoro. Dedicata al team work, è composta di sottoinsiemi che permettono di modulare momenti di concentrazione individuale e di relazione in modo flessibile: la social platform dagli spazi vetrati e trasparenti, formali e informali; la piazza, che comprende supporti aperti e chiusi con aree touchdown e coworking; i chat sofa, che alternano piccole meeting ad ambienti one-to-one in nicchia.

Neighborhood

Come nella città, Gallery e Lighthouse sono i servizi ai quartieri, e questi sono i Neighborhood, l’open space improntato all’efficienza e al comfort. Anch’esso non è indifferenziato e comprende al suo interno una porzione dedicata allo scambio creativo.

Monument

Corrisponde ai nuclei dei corpi scala e ascensori, i quali diventano Landmark d’orientamento nello spazio, sempre riconoscibili nella grafica alle pareti e nei monitor digitali per la comunicazione.

All’acustica è stata riservata una grande attenzione.

Pannelli acustici verticali, con un rivestimento dallo sfondo neutro, sono opportunamente distribuiti nello spazio, mentre le superfici dei pavimenti sono quasi tutti in moquette: insieme formano un grande dispositivo acustico che assorbe il rumore d’ambiente in open space e assicura alti livelli di benessere. È un aspetto fondamentale in un progetto che fin dall’inizio ha voluto mantenere gran parte delle murature originali a vista per preservare la grana originaria dello spazio.

(en)
An industrial mood in a late 19th-century building: it is the new Fox headquarters in Rome, which has moved from its old premisesin via Salaria to new offices in downtown Piazza San Silvestro.

Fox takes up the third floor of the building: 3500 m² for 200 people entirely designed by DEGW. The notion of ‘urbe’ guided the design concept and dictated the spatial strategy and the four key issues associated with interior workplaces: Core, Open Space, Utilities and Ancillary Spaces. They, in turn, alluded to the concepts of Monument, Neighbourhood, Gallery and Lighthouse.

Gallery

It includes reception, showcasing and break facilities. Located ina barycentric position in relation to the building plan, it hinges around the reception: a place whose techno-industrial nature is embodied in the materials used for its surfaces (LED wall, rough concrete-looking floor, exposed ceiling), softened down by the organic forms of a large desk and rear wall madeof MDF. Either side of the reception there is a waiting area equipped with a meeting room and spacious coffee bar, both with vinyl floors and exposed ceilings. The boardroom is also part of the gallery, a satellite setting in a corner location, a striking oval-shaped room with a designer table interacting with the natural wooden floor and a ceiling covered with countless acoustic panels to integrate the lighting, air-conditioning and audio-video technology.

Lighthouse

It is a combinationof largely informal ancillary spaces running right through the entire workplace. Designed to foster teamwork, it is composed of sub-units flexibly serving the purposes of both focused individual work and flexible interaction: a social platform with glazed/transparent and formal/informal spaces; the plaza, which includes both open and enclosed ancillary facilities with touchdown and co-working areas; and chat sofas featuring a combination of small meeting rooms and one-to-one areas set in small recesses.

Neighbourhood

Just like in a city, the Gallery and Lighthouse are neighbourhood services, and these Neighbourhoods are open-space areas geared to efficiency and comfort. These open spaces are not homogeneous and encompass a section designed for creative interaction.

Monument

It refers to the stairwells and lift hubs, which act as directional landmarks, easily recognisable from the graphics on the walls and on digital monitors serving communication purposes.

Great care was taken over the acoustics.

Vertical acoustic panels with neutral-coloured covers are carefully set around the space, while the horizontal surfaces of the floor are almost entirely covered in carpet: together they create one large acoustic device that absorbs ambient noise in the open spaces and guarantees high levels of well-being. This is a vital aspect of a project which, right from the very beginning, set out to keep most of the original exposed walls, with most of the ceilings also being exposed, so as not to lose the space’s original mood and feel.